• Rotterdam viert de voetganger met creative crosswalk

  Om knelpunten voor voetgangers in de binnenstad aan te pakken start de gemeente een experiment met een ‘creative crosswalk’. Een kleurrijke schildering van trottoir naar zebrapad.


  De creative crosswalk wordt aangebracht op de kruising bij de Westblaak, op de oversteek Karel Doormanstraat – Hartmanstraat. Het idee is een samenwerking van de gemeente Rotterdam, Street Makers en Opperclaes, om zo de positie van de voetganger op deze kruising meer te benadrukken.

  De voetganger op een voetstuk

  Met een kleurrijke schildering van het trottoir naar het zebrapad versiert de creative crosswalk beide zijden van de oversteek en zet voetgangers op een voetstuk: ‘walk proud’. Het kleurrijke zebrapad is een experiment om de oversteek voor voetgangers aangenamer te maken en een stimulans voor wandelen door de stad. Voetgangers worden meer dan voorheen verleid om de oversteek over deze grote verkeersweg te maken.  Places for people experimenten

  De afgelopen jaren is in Rotterdam al veel geëxperimenteerd. PARK(ing)Day, terrasvlonders, fietsvlonders, droomstraten, het flying grass carpet en Happy Streets; een selectie van initiatieven waarbij steeds een tijdelijk, ander gebruik van de openbare ruimte centraal staat. Soms voor een dag, soms voor een heel seizoen. In veel gevallen worden na uitvoering van het experiment ook échte veranderingen buiten op straat doorgevoerd. Het experiment wordt ingezet als middel om uit te proberen of en hoe bepaalde veranderingen werken.

  De transitie in de stad is dus al in gang gezet, zo laten de voorbeelden zien. Het actieprogramma ‘Places for people’ gaat hiermee verder. De inzet is om vaker, op nieuwe plekken en voor verschillende periodes te gaan experimenteren in de stad. De experimenten sluiten aan op de energie die in de stad aanwezig is: waar willen bewoners en ondernemers zelf aan de slag? Creative crosswalk is de eerste uit een reeks van een nieuwe experimenten.


  City Lounge

  Met de Binnenstad als City Lounge is sinds 2008 ingezet op een aantrekkelijke en levendige binnenstad. Waarbij de Binnenstad een plek is om elkaar te ontmoeten in een café of zomaar op een bankje op straat en waar je ook op een prettige manier door de stad kunt lopen. We zetten voetgangers en fietsers daarbij centraal. Met de uitvoering van het programma ‘verbonden binnenstad’ is de City Lounge de afgelopen jaren steeds beter zichtbaar geworden op straat. Bijvoorbeeld de nieuwe inrichting van de Binnenrotte en de Meent, maar ook het recent opgeleverde stadspark op het Grotekerkplein